DOBBELTMUSKULATUR

 

Vi har valgt at give dobbeltmuskulatur et forsøg, fordi det giver nogle spændende og interessante muligheder med vores kød. Vi går højt op i både smag og kvalitet, og som storleverandør til De Fynske Gårde er vi vant til at levere kød til forbrugere, der lægger stor vægt på høj kvalitet.Vi har indtil videre lagt embryoner ind med dobbeltmuskulatur og polledhed. Lige nu er målsætningen en eller to køer, så det er ikke noget, vi vil sætte kraftigt ind i besætningen.

Grunden til at vi er lidt påpasselige er, at der findes to slags dobbeltmuskulatur. Den ene kender vi fra belgisk blåhvid. Her har dyret allerede dobbeltmuskulatur før fødslen, og det kan have fatale konsekvenser. Den anden kender vi fra limousine – her udvikles dobbeltmuskulaturen først efter fødslen.

Foto: Jacob Holst
Foto: Jacob Holst

Der er ingen andre racer, der kan prale af at have evnen til først at udvikle dobbeltmuskulatur efter fødslen. De andre racer, der har prøvet, har oplevet negative resultater. Opnår vi dobbeltmuskulatur på den gavnlige måde, vil nedenstående understrege de gode resultater, der kan opnås.

Fordelene ved dobbeltmuskulatur i limousinekvæg

Dyr med dobbeltmuskulatur har større fodereffektivitet og bedre kødkvalitet, hvilket betyder en større mørhed af kødet.

 

Limousinekvæg med dobbeltmuskulatur kan levere:

  • 19 procent bedre udskæringer
  • 8 procent mere udbytte af detailudskæringer
  • 6-11 procent større mørhed

Limousinekvæg har flere muskelfibre ved dobbeltmuskulatur, og det sikrer 20 procent større muskelmasse. Og det sker uden ekstra foder.

Nogle racer påvirkes negativ af dobbeltmuskulatur. De kan have svært ved at kælve, og deres frugtbarhed er nedsat. Det gælder dog ikke for limousinekvæg, da dobbeltmuskulaturen ikke er lige så ekstrem, som ved andre racer. De oplever derfor ikke negative konsekvenser af dobbeltmuskulatur.